הכמנה

הכמנה - קבירה באדמה לחה וקרה, למשך זמן מסויים תלוי בצמח, הכמנה נועדה לחקות את המצב בטבע באיזורים קרים שבו הזרעים אחרי שהגשמים שטפו את שאריות הפרי, הזרעים נשארו נקיים ונכנסו לתרדמת חורף יחד עם החורף הקר והרטוב או הקפוא שאין ממש בארץ, תהליך זה נועד להגן על הזרעים שלא ינבטו באמצע החורף,

כדי לחקות המצב הטבעי של תקופה קרה ולחה מבצעים את תהליך ההכמנה, צמח שזקוק להכמנה כניראה לא יניב הרבה פרי עד לא יניב כלל פרי באיזור מגוריכם אם אין לכם חורף רציני (בהתאם לצמח). זה לא אומר שלא כדאי לנסות ההפך הוא הנכון אולי תצליחו למצוא זן שיכול לשרוד גם תנאים פחות קרים. של הצמחים הבאים: דובדבן, ארוניה, תות-יער או כל זן אחר שדורש קור.

איך מבצעים הכמנה?
לוקחים את הזרעים משרים אותם במשך 12-24 שעות במים תלוי בצמח לאחר מכן, לוקחים כבול או ורמיקוליט משרים אותם במים עד שהם ספוגים במים (לפחות כמה שעות) לוודא שהם ספוגים היטב בכל מקום.

קיימות מספר אפשרויות:
1. לוקחים כוס פלסטיק (לא לשכוח למחזר בסוף השימוש) מחוררים חמישה חורים מלמטה בעזרת מחט מלובנת. יש לקחת את הכוסות למלא במצע של ההכמנה, לשים את הזרעים ולשים במקרר בקופסא סגורה או שקית ניילון כדי לשמור על לחות,
2. לקחת שקית ניילון למלא במצע של ההכמנה לשים שם את הזרעים במרכז
3. קפסולת-זריעה של כבול מעין קפסולת מצע מכבול שמתנפחת במים הדרך השניה יותר קלה הדרך הראשונה עדיפה לשליטה על כמות המים שיש לצמח, והדרך השלישית מוגבלת לכמות הזרעים שניתן, מצא של כבול הוא נוח במיוחד * במשך מספר חודשים לשמור את הזרעים במקרר בהתאם לכמות מנות-קור שהצמח זקוק. כל תקופה לבדוק את המצע שהוא לח אבל לא רטוב. אם המצע לא מספיק לח יש לרסס במרסס-מים

הצמחים שדורשים הכמנה: אגס, דובדבן, אוכמניות (תלוי בזן), תפוח, ארוניה, דומדמניות, ענבי-שועל, תות-יער, עוזרר ועוד...