עולש

עולש הוא צמח חד/ דו שנתי, בהתאם לזן, ידוע גם בשמו אנדיב, למרות שאנדיב הוא זן אחד מבין רבים. ניתן לאכול עלי ושורשי עולש ולעיתים אף ניתן לאכול את פרחיו. צבעי העלים מגוונים, ירוק על גווניו זה הצבע העיקרי אך גם מופיעים בלבן, סגול, בורדו, צהבהב לבן, טעמו של העולש נע ממעט מריר עד מריר מאוד, ניתן לשבור קצת את המרירות. משורשיו ניתן להכין משקה כתחליף קפה.

רכישה דרך משתלת אורגניקו היא תרומה: 
מוצרים למכירה: 
מידע על הצמח: 

תנאי גידול אורגני לעולש:
לרוב אין דרישות מיוחדות אך כדי לעכב את הצמיחה מומלץ לא לשים בשמש מלאה, קרקע מנוקזת.

איך משיגים עולש לגידול אורגני:
זרעים, שתילים

חסרונות בגידול עולש:
לפעמים מניב פרחים מהר מדי, עליו מרירים

תנאי השקיה בגידול עולש:
השקיה בינונית+

תנאי אור במצב אופטימלי לגידול עולש:
בהתאם לזן-רוב הזנים דורשים אור ולא שמש מלאה

תאריך מומלץ לשתילת עולש:
תחילת הסתיו (ברוב הזנים), זנים אחרים ניתן לשתול כל השנה

מזיקים לצמח העולש:
פרודינה, תולעים

האם כדאי לקנות זן מורכב של עולש:
לא

תאריך גיזום לעולש: 
לאחר שהצמח מתייצב ניתן לגזום

גיזום לעולש:
הורדת עמוד הפריחה

גודל הצמח עולש:
10-60 ס"מ

קצב גדילה בעולש:
גדילה מהירה

אפשר לגדל עולש בחקלאות פיראטית:
כן

אפשר לגדל עולש בבית:
כן

אפשר לגדל עולש גם בעציץ:
כן

פריחת הצמח: 

תאריך פריחה לעולש:
אביב / קיץ

האבקה לעולש מתבצעת ע"י:
דבורים, זבובאים

מידע כללי על פרח העולש:
פרח סגול- כחול (על גווניהם) בגודל 1-5 ס"מ

דילול פריחת העולש:
מומלץ לדלל את הפרחים

זני הצמח: 

אנדיב ריקה (cichorium endivia var. crispum)– טעים בעל עלים ירוקים, קטנים, צרים ומשוננים בקצוות העלים מזכירים במקצת את עלי שן הארי מרירים במקצת.

עולש מצוי – עלים קטנים ירוקים לרוב משתמשים בשורשיו כדי להכין משקה דמוי קפה.

אנדיב בלגי – עלי לבנים בקצוות ירוק או צהוב, ניתן גם לאכול את השורשים.

עולש אדום – רדיקיו -  עליו סגולים-בורדו מסתדרים בצורה כדורית מזכיר כרוב אדום, טעמו מריר.

גידול מזרעים: 

זריעה של עולש:
זרעי העולש פשוטים לגידול, הצמח מייתר הרבה זרעים ויכולת נביטה

שמירת זרעי עולש עד הזריעה:
מקום קריר ויבש

תאריך זריעה של עולש:
כל השנה בהתאם לזן, את חלק מהזנים עדיף בתחילת הסתיו

מרחק זריעה בעולש:
10-40 ס"מ

עומק זריעת העולש:
0.3-0.8 ס"מ

תנאי זריעת העולש:
קרקע מנוקזת ושמש

השקיית זרעי עולש:
השקיה סבירה ++

זמן נביטה לעולש:
2-20 ימים

תנאי הנבט עולש?
קרקע מנוקזת, השקיה סדירה, שמש מלאה

עלים למאכל: 

תאריך קטיפת עלי העולש:
ניתן לקטוף כל השנה, אך מומלץ לחכות מעט. ככל שהעלים צעירים יותר הם פחות מרים.

גיזום עלים נכון בעולש:
יש שתי אפשרויות: לקטוף מעט עלים לפי הצורך או לחכות לגיזום מלא של הצמח

מידע על עלי עולש:
עלי העולש מופיעים במגוון צורות וצבעים, אך רובם דומים לסוגי החסות השונים רק טעמם שונה, ייחודי ומריר.

שימוש בעלי עולש:
סלט

שורשי מאכל: 

מידע על שורש העולש:
שורשי העולש אינם אכילים בכל הזנים (אנדיב בלגי). בעולש מצוי (ציקוריה מצויה) אפשר לעשות מהשורשים תחליף קפה.

תאריך שליפת השורש מהקרקע בעולש:
אביב / קיץ (מאי- אוגוסט)

חלק האכיל בצמח: 
עונת פריחה: 
שימושים קולינרים: 
חלק הנוי בצמח: 
מהירות גדילת הצמח: 
סוף: 

עולש בלטינית:
Cichorium

עולש באנגלית:
Chicory

שמות נוספים לעולש:
אנדיב, ציקורי, ציקוריה, צ'יקוריה, צ'יקורי

האם כדאי לגדל עולש:
מומלץ לגדל אם אוהבים את טעמו המריר

אם הינך אוהב/ת עולש מומלץ לגדל:
שן ארי, חסה, חומעה

Image: 
צ'יקו, צ'יקוריה, chicory, עולש
צ'יקו, צ'יקוריה, chicory, עולש
צ'יקו, צ'יקוריה, chicory, עולש

ניתן לקנות את היבול